Cześć!

Tak szczerze mówiąc to nie bardzo wiem od czego zacząć. Może od ciasteczek, które tu tradycyjnie wiążą się ze Świętami Bożego Narodzenia ale nie tylko. Zapewniam, że sa pyszne niezależnie od Świat. Więc zacznę:

Kurabiedes (ciasteczka z migdałami)

500 gr masła
200 gr migdałów
ok. 1/2 kg cukru pudru
2 jajka (żółtka)
ok. 1 kg maki
sok z 1 cytryny
1/2 kieliszka koniaku albo uzo
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

Ubijamy masło z dwoma łyżkami cukru pudru, aż zrobi się białe i puszyste. Dodajemy 2 żółtka ciągle ubijając, następnie sodę rozpuszczoną w cytrynie , mąkę, koniak. Na koniec dodajemy migdały (obrane ze skórki, drobno posiekane i lekko przyprażone w piekarniku, albo z niewielką ilością masła na patelni).  Jeżeli potrzeba dodajemy mąki (masa powinna mieć miękkość plasteliny). Wyrabiamy ciasteczka o dowolnym kształcie i wielkości jajka. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (ok. 170 stopni) i pieczemy aż nabiorą złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy je na 10 minut, a potem posypujemy cukrem pudrem, aż zrobią się zupełnie białe. Ciasteczka te można przechowywać bardzo długo.

Melomakarona

1 kg mąki
1 i 1/2 szklanki oleju z oliwek
1/2 szklanki masła
1 szklanka cukru
1/4 szklanki koniaku
3/4 szklanki soku z pomarańczy
2 łyżeczki potartej skórki pomarańczowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczka proszku do pieczenia


Ubijamy wszystko razem mikserem około 5 minut dodajemy ok. 1 kg mąki 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli. Wyrabiamy ciasteczka wielkości jajka, Pieczemy 30 minut w temperaturze 175 stopni. Kiedy będą się piekły przygotowujemy syrop:

2 szklanki miodu
2 szklanki cukru
2 szklanki wody

Gotujemy to około 5 minut zbierając pianę, która pojawi się na powierzchni. Po wyjęciu ciasteczek z piekarnika wrzucamy je na chwilę do gotującego się syropu. Następnie posypujemy je siekanymi orzechami z cynamonem i tartym goździkiem.

              Kalafior stifado

1 kalafior
zielona cebulka (ok. 1/2 kg)
1 pęczek koperku
przecier pomidorowy
olej z oliwek
sól, pieprz
ocet winny


Umyty i podzielony na kawałki kalafior podsmażamy lekko na niewielkiej ilości oleju (ok. pół szklanki). Następnie dodajemy posiekaną cebulkę i koper, 3 łyżki przecieru pomidorowego (albo 200 gr. soku pomidorowego), sól i pieprz do smaku oraz niewielką ilość wody. Gotujemy do miękkości kalafior i do momentu kiedy sos będzie gęsty. Dodajemy ocet winny do smaku.

Biała zupa

1 kurczak (może to być inne mięso na zupę)
250 gr białego ryżu
3 jajka
sok z 2 cytryn
sól, pieprz


Gotujemy kurczaka do miękkości z dodatkiem soli i pieprzu. Wyjmujemy z garnka a na wywarze gotujemy ryż. Odstawiamy na bok aż zupa wystygnie. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy żółtka i sok z cytryny (ciągle ubijając). Na koniec ostrożnie (żeby nie ścięły się jajka) dodajemy to do zupy delikatnie mieszając.


Krewetki z ryżem

1 kg krewetek
150 gr ryżu żółtego
3 duże cebule
olej z oliwek
sól, pieprz


Na pół szklance oleju podsmażamy posiekaną cebulkę i krewetki. Jeżeli mamy świeże (a takie są najsmaczniejsze) używamy tylko mięsko z ogonków. Następnie dodajemy ryż i podsmażamy go. Dolewamy po trochu wodę aż ryż zmięknie. Możemy podawać z sokiem z cytryny.

Makaronia Me Kima 
(makaron z mielonym mięsem)

1/2 kg makaronu włoskiego
1/2 mięsa mielonego
250 gr zagęszczonego soku pomidorowego albo 3 łyżki pasty pomidorowej
1 cebula
pół szklanki oleju z oliwek
trochę tartego parmezanu
sól, pieprz, szczypta cynamonu


Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy mięso (ciągle mieszając), sól, pieprz do smaku, na koniec cynamon. Kiedy mięso się podsmaży dodajemy pastę pomidorową  i szklankę wody. Gotujemy do miękkości i do momentu kiedy sos zgęstnieje.
Podajemy z gotowanym makaronem posypując tartym serem.

 

Kotopulo Furnu Me Patates
 
(kurczak z piekarnika z ziemniakami)

1 kurczak (może to być każde inne mięso)
3/4 szklanki oleju z oliwek
sól, pieprz, oregano
sok z cytryny
1/2 szklanki wody
ziemniaki


Ziemniaki kroimy w duże kawałki. Dodajemy soli, pieprzu, oliwę. Dokładnie mieszamy i wkładamy do formy do której wcześniej włożyliśmy osolonego kurczaka. Skrapiamy to wszystko sokiem z cytryny (około 2 cytryn), posypujemy oregano i dodajemy wodę. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 22 stopni C około półtorej godziny.