TZATZIKI

Tzatzikiporcja dla 6 osób,
przygotowanie około 20 minut.

składniki:

- 350 mll jogurtu naturalnego (2 szklanki)
- 2 ogórki
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżki oliwy
- sól

 

1. Ogórki obrać ze skórki i zetrzeć na drobnej tarce, odsączyć, posolić
2. Czosnek drobno posiekać i zmieszać z jogurtem i octem. Dodać oliwę i dokładnie wymieszać
3. Przed podaniem schłodzić i udekorować oliwkami, można posypać papryką i pieprzem.

 

HORATIKI - SAŁATKA WIEJSKA (GRECKA)

porcja dla 6 osób,
przygotowanie około 20 minut.

składniki:

- 3 pomidory
- 1 ogórek
- 1 cebula
- 2 zielone papryki
- 200 gramów czarnych oliwek (15 szt.)

- 180 sera feta
- 100 ml oliwy
- 2 łyżki octu winnego
- sól, pieprz, oregano

Horiatiki

1. Pomidory, ogórek, cebulę i paprykę pokroić w plastry
2. Włożyć do miski i przyprawić solą, pieprzem i oregano. Dodać oliwki i wymieszać.
3. Ser pokroić w małą kostkę i dodać do sałatki, Całość skropić oliwą i octem, schłodzić.



FASOLADA

porcja dla 6 osób,
przygotowanie około 10 godzin,
gotowanie 100 minut.

składniki:

- 0,5 kg fasoli
- 4 marchewki
- 2 cebule
- 1 seler
- 300 ml oleju
- 300 ml soku pomidorowego
- sól, pieprz

Fasolada

1. Fasolę namoczyć w wodzie przez 10 godzin
2. Zagrzać w wodzie pozostałej z moczenia, gotować 5 minut, odcedzić i przełożyć do drugiego garnka
3. Marchew pokroić w plasterki, seler i cebulę posiekać. Warzywa dodać do garenka z fasolą zalać

     wodą dodać sok pomidorowy i przyprawy. Gotować aż wszystkie składniki staną się miękkie.
4. Podawać z grzankami, doprawić cytryną.


TARAMAS - SAŁATKA Z IKRY

porcja dla 6 osób,
przygotowanie 30 minut.

składniki:

- 150 g ikry
- 5 kromek chleba
- 2 cebulki
- 150 ml oliwy
- 2 cytryny
- oliwki, pieprz

      Taramas

1. Chleb obrać ze skórki, namoczyć w wodzie, odcisnąć i rozetrzeć na papkę, Dodać ikrę i wymieszać
na jednorodną masę.
2. Wycisnąć sok z cytryn i powoli połączyć z masą, dodając jednocześnie oliwę, doprawić pieprzem
3. Wyłożyć na talerz i udekorować oliwkami i plasterkami cytryny.


SMAŻONE KALMARY

porcja dla 6 osób,
przygotowanie 40 minut.

składniki:

- 1,5 kg kalmarów
- 250 ml oleju
- 150 g mąki
- 2 cytryny
- sól, pieprz

Kalmari

1. Kalmary oczyścić, natrzeć solą i odstawić na kwadrans
2. Kalmary opłukać z soli i suche pokroić w dzwonka
3. Kalmary obtoczyc w mące i zanurzyć w gorącym oleju, gdy nabiorą złotego koloru wyjąć z patelni.
4. Serwować gorące posypane pieprzem z plasterkami cytryny.


SAŁATKA MORSKA

porcja dla 6 osób,
przygotowanie 60 minut.

składniki:

- 200 g krewetek
- 300 g małży
- 200 g kalmarów
- 1 mała ośmiornica
- 300 ml oleju
- 400 g ryżu
- 1 cebula
- sól, pieprz, zielona pietruszka

1. Wymyć dokładnie owoce morza i ugotować każde osobno. Sosy z krewetek i małż zachować.
2. Cebulę zetrzeć. 2/3 oleju rozgrzać na patelni. Owoce morza pokroić na drobne kawałki i obsmażyć

     razem z cebulą na oleju.
3. Do garnka wlać pozostały olej wsypać ryż i pogrzać aż zrobi się przezroczysty. Dodać sosy z

     krewetek i małż. Wrzucić owoce morza, wlać 3 szklanki wody i gotować aż wchłonie wodę.
4. Podawać ostudzone przybrane cytryną i pietruszka

DOLMADES - GOŁĄBKI W WINOGRONOWYCH LIŚCIACH

porcja dla 6 osób,
przygotowanie 90 minut.

składniki:

- 50 świeżych liści winorośli
- 400 g ryżu
- 100 ml oleju
- 2 cebule

- 1 pęczek dymki
- 1 łyżka mięty
- 2 łyżki siekanego koperku
- 2 łyżki zielonej  pietruszki
- sok z dużej cytryny
- sól, pieprz,

 

1. Liście winorośli dokładnie umyć i osuszyć.
2. Dymkę posiekać i zarumienić na rozgrzanym oleju. Dodać ryż i pozostałe zioła i przyprawy. Podlać wodą i gotować przez 10 minut , ostudzić.
3. Farsz ułożyć na liściu i uformować małe gołąbki w kształcie "cukierków".
4. Dno rondla wyłożyć pozostałymi liści, ułożyć na nich warstwami gołąbki i podlać wodą z sokiem z cytrynowym, dusić pod przykryciem przez 90 minut.

MELITZANA SALADA - SAŁATKA Z BAKŁAŻANÓW

porcja dla 6 osób,
przygotowanie 60 minut.

składniki:

- 1 kg bakłażanów
- 250 ml oliwy

- 1 duża cytryna
- 3 łyżki zielonej  pietruszki

- sól, pieprz

1. Bakłażany zapiec przez 90 minut w żaroodpornym naczyniu (wcześniej je ponakłuwać). Potem obrać ze skóry, ostudzić i drobno posiekać
2. Cebulę i pietruszkę posiekać a następnie wymieszać z bakłażanami.
3.  Dodac sól i pieprz. Dolewać małymi porcjami oliwę i sok z cytryny.
4. Sałatkę oziębić przybrać oliwkami i pietruszką (pomidorem , papryką itp).

KAWA PO GRECKU

Kawę po grecku przygotowuje się w specjalnych tygielkach zwanych briki. Briki może być wykonany z miedzi, aluminium lub stali nierdzewnej.

Kawę po grecku możemy sporządzić na cztery sposoby:

1. Sketos - mocna bez cukru
2. Metrios - średnia z jedną łyżeczką cukru
3. Glykis lub vari glykis - słodka lub ulepek
4. Glykis vrastos - słodka, gotowana więcej niż jeden raz  

greek coffe

1. Do briki nalewamy ilość wody niezbędną dla przyrządzenia odpowiedniej ilości kawy (np. na cztery filiżanki). 
2. Wsypujemy po jednej łyżeczce kawy na filiżankę oraz odpowiednią ilość cukru.
3. Stawiamy briki na średni płomień, mieszamy do rozpuszczenia cukru i kawy, doprowadzamy wolno do stanu wrzenia.
4. W momencie gdy "kożuch" "wychodzi"  z szyjki briki odstawiamy na minutę z ognia,  na bok.
5. Rozlewamy do filiżanek, serwujemy ze szklaneczką zimnej wody 
Kawę po grecku należy pić wolno delektując się, bez konieczności powtórnego mieszania