Cześć!

Tak szczerze mówiąc to nie bardzo wiem od czego zacząć. Może od ciasteczek, które tu tradycyjnie wiążą się ze Świętami Bożego Narodzenia ale nie tylko. Zapewniam, że są pyszne niezależnie od świąt. Zaczynam:

Kurabiedes /ciasteczka z migdałami/ 

500 gr. masła
200 gr. migdałów
ok. 1/2 kg cukru pudru 
2 jajka /żółtka/

ok.1 kg maki
sok z 1 cytryny
1/2 kieliszka koniaku albo uzo
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej


Ubijamy masło z dwoma łyżkami cukru pudru, aż zrobi się białe i puszyste. 
Dodajemy 2 żółtka ciągle ubijając, następnie sodę rozpuszczona w cytrynie, mąkę, koniak. 
Na koniec dodajemy migdały /obrane ze skórki, drobno posiekane i lekko przyprażone w piekarniku, albo z niewielka ilością masła na patelni/.  
Jeżeli potrzeba dodajemy mąki /masa powinna mieć miękkość plasteliny/. 
Wyrabiamy ciasteczka o dowolnym kształcie i wielkości jajka. 
Wkładamy do nagrzanego piekarnika /ok.170 stopni/ i pieczemy aż nabiorą złotego koloru. 
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy je na 10 minut, a potem posypujemy cukrem pudrem, aż zrobią się zupełnie białe. Ciasteczka te można przechowywać bardzo długo.

Melomakarona

1 i 1/2 szklanki oleju z oliwek
1/2 szklanki masła
1 szklanka cukru
1/4 szklanki koniaku
3/4 szklanki soku z pomarańczy
2 łyżeczki potartej skorki pomarańczowej



Ubijamy wszystko razem mikserem około 5 minut. 
Dodajemy ok. 1 kg mąki
1 łyżeczkę sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
Wyrabiamy ciasteczka wielkości jajka
Pieczemy 30 minut w temperaturze 175 stopni.
Kiedy będą się piekły przygotowujemy syrop:
2 szklanki miodu
2 szklanki cukru 
2 szklanki wody
Gotujemy to około 5 minut, zbierając pianę, która pojawi się na powierzchni.
Po wyjęciu ciasteczek z piekarnika wrzucamy je na chwilę do gotującego się syropu. Następnie posypujemy je siekanymi orzechami z cynamonem i tartym goździkiem.

Kalafior stifado

1 kalafior
zielona cebulka /ok. 1/2 kg/
1 pęczek koperku
przecier pomidorowy
olej z oliwek 
sól, pieprz
ocet winny



Umyty i podzielony na kawałki kalafior podsmażamy lekko na niewielkiej ilości oleju /ok. pół szklanki/.  
Następnie dodajemy posiekaną cebulkę i koper, 3 łyżki przecieru pomidorowego /albo 200 gr. soku pomidorowego/, sól i pieprz do smaku oraz niewielka ilość wody. 
Gotujemy do miękkości kalafior i do momentu kiedy sos będzie gęsty. 
Dodajemy ocet winny do smaku. 

Biała zupa

1 kurczak /może to być inne mięso na zupę/
250 gr. białego ryżu
3 jajka
sok z 2 cytryn
sól, pieprz

 


Gotujemy kurczaka do miękkości z dodatkiem soli i pieprzu. 
Wyjmujemy z garnka , a na wywarze gotujemy ryż. 
Odstawiamy na bok aż zupa wystygnie. 
Następnie oddzielamy żółtka od białek. 
Białka ubijamy na sztywna pianę, następnie dodajemy złotka i sok z cytryny /ciągle ubijając/.
Na koniec ostrożnie /żeby nie ścięły się jajka / dodajemy to do zupy delikatnie mieszając.

Krewetki z ryżem

1 kg krewetek 
150 gr. ryżu żółtego
3 duże cebule
olej z oliwek
sól, pieprz. 


Na pół szklance oleju podsmażamy posiekaną cebulkę i krewetki.
Jeżeli mamy świeże /a takie są najsmaczniejsze/ używamy tylko mięsko z ogonków.
Następnie dodajemy ryż i podsmażamy go. 
Dolewamy po trochu wodę aż ryż zmięknie. 
Możemy podawać z sokiem z cytryny.