powrót

Wina Greckie

Wino produkowane było w Grecji od czasów antycznych. Tradycje uprawy winorośli i produkcji win były   kultywowane i rozwijane przez Greków, przez wieki. Dziś przemysł winarski stanowi ważną gałąź rolnictwa greckiego. Grecja słynie zarówno jako eksporter markowych win jak i producent lokalnych win, którychprodukcja oparta jest często na tradycyjnych recepturach.

Nasz mały wykład o winach greckich podzieliliśmy na czery rozdziały

Winnice
Gatunki winogron
Klasyfikacja win
Oznakowanie butelek

do góry

Winnice

Wina w Grecji produkowane są w wielu regionach kraju, z bardzo wielu gatunków winogron. Poniżej podajemy regiony produkcji od największego zacząwszy:

Peloponez

Obszar uprawy: 60,419 ha
produkcja wina: 1.525.590 hl
Gatunki winogron Agiorgitiko, Korinthiaki (rodzynki), White Mochato, Moschofilero, Refosko, Roditis, Soultanina (rodzynki).

Kreta

Obszar uprawy: 50.581 ha

produkcja wina:

959.480 hl
Gatunki winogron Vilana, Kotsifali, Liatiko, Mandilaria, Romeiko.

Centralna Grecjai i Evia

Obszar uprawy: 28.849 ha
produkcja wina: 1.988.790 hl

Gatunki winogron

Savatiano

Macedonia i Tracja

Obszar uprawy: 15.500 ha
produkcja wina: 514.760 hl
Gatunki winogron Asirtiko, Athiri, Limnio, Xinomauro, Negkoska, Cabernet Sauvignon, Cabernet Sauvignon.

Tessalia

Obszar uprawy: 8.696 ha
produkcja wina: 423.910 hl
Gatunki winogron Krasato, Black Mesenicola, Hamburg Moschato, Mpatiki, Xinomauro, Stavroto.

Wyspy Jońskie

Obszar uprawy: 8.716 ha
produkcja wina: 215.840 hl
Gatunki winogron Vertzami, Mavrodafni, White Moschato, Robolla.

Wyspy Egejskie

Obszar uprawy: 9.131 ha
produkcja wina: 151.300 ha
Gatunki winogron Aidani, Asirtiko, Limnio, Mandilaria, Monemvasia, Alexandria Moschato.

Dodekanez

Obszar uprawy:

3.438 ha

produkcja wina: 30.620 hl
Gatunki winogron Athiri, Mandilaria, White Moschato.

Epir

Obszar uprawy: 1.022 ha
produkcja wina: 30.620 hl
Gatunki winogron Ntempina, Cabernet Sauvignon.


do góry  Gatunki winogron

W Grecji uprawianych jest kilkaset gatunków winnej latorośli. Tylko kilkanaście z nich ma duże znaczenie w przemysle winiarskich. Większość gatunków winogron wywodzi się z Grecji. Najsłynniejszym gatunkiem greckich winogron jest czerowe winogrono znane od strożytności jako Limnia, dzisiaj zaś jako Limnio.Od ponad 25 lat w Grecji uprawiane są także najlepsze gatunki zagraniczne.

Oto główne gatunki winogron:

Gatunki Greckie

Winogrona białe Winogrona czerwone
Athiri Agiorgitiko
Aidani Hamburg Moschato
Alexandrian Moschato Kotsifali
Asirtiko Krassato
Batiki Liatiko
Debina Limnio
Monembasia Mandilaria
Roditis Mavrodafni
Rombola Mesenicola Black
Savatiano Moschofilero *
Vilana Negoska
White Moschato Stavroto
Vertzami
Xinomauro

* - Winogrono Moschofilero ma czerwone grona ale produkuje się z niego białe wina!

Gatunki zagraniczne


Winogrona białe:


Winogrona czerwone:
Chardonnay Cabernet Sauvignon
Sauvignon Blanc Cabernet Franc
Cinsault
Grenache
Merlot
Syrah


do góry Klasyfikacja win

W Grecji jak i w całej Europie wprowadzono na wzór francuski klasyfikację win ze względu na jakość i region pochodzenia. Odpowiednikami francuskiego określenia VQPRD (Vin de Qualite Produit dans Region Detereminee) -

Klasyfikacja Win pod wzgledem Regionu Produkcji) są greckie skróty:

O.P.A.P.

- Rejon produkcji Win Najlepszej Jakości - co oznacza, że wina tak oznaczone na butelce pochodzą z najlepszych winnic  kontolowanych corocznie pod względem jakości wina, gatunków stosowanych winogron, powierzchni winnic i metod produkcji.
O.P.E.

- Rejon produkcji Win Kontrolowanej Jakości - co oznacza wina z drugiej "połówki" extraklasy win. W większości wina te nie ustępują jakością winom O.P.A.P. a ich producenci ubiegają się o podwyższenie klasyfikacji. Zaznaczyć trzeba, że obie klasy win stanowią absolutną śmietankę win greckich. Wina oznaczone ww. symbolami klasyfikacyjnymi są także banderolowane państwową banderolą prawie identyczną jak te stosowane w Polsce. Klasyfikacje O.P.A.P. i O.P.E. określają następujące fakty i wymagania:

  • Miejsce produkcji i regionu z którego pochodzi wino
    Gatunek winogron
    Metoda produkcji wina
    Techniki uprawy winnej latorośli
    Określenie winnicy (przynajmniej 1/10 hektara)
    Zawartość alkoholu

Drugim rodzajem win są Epitrapezios Oenos

- Wina Stołowe. Wina takie produkowane przez renomowanych producentów stanowią podstawową kategorie win greckich i są główną siłą napędową rozwoju przemysłu winiarskiego w Grecji. Wymagania stawiane Epitrapezios Oenos różnią się od win opisanych powyżej jedynie brakiem wymagań co do metod kultywacji winnic, uprawy winnej latorośli i produkcji win. Pozwala to wprowadzać producentom nowe metody i produkcji oraz uzyskiwać nowe, czesto znakomite gatunki win.

Kolejnym rodzajem win są wina oznaczone Topikos Oenos

- Wina Regionalne lub Onomasia Kata Paradosi

- Wina produkowane metodami tradycyjnymi. W tej ostaniej kategorii zawieraja sie m.in. słynna grecka Retsina i produkowana na wyspach JońskichVerdea . Wina Topikos Oenos i Onomasia kata Paradosi - podlegają identycznym wymaganim jak wina Topikos Oenos

Winami klasyfikowanymi (VQPRD) w Grecji są w kolejnosci alfabetycznej:

Aghialos Mantinia Plagies Melitona
Amintaio Mesenicola Rapsani
Archanes Naoussa Rhodes
Daphnes Nemea Rhodes Moschato
Goumenissa Paros Samos
Kefalinian Maurodafni Patras Santorini
Kefalinian Moschato Patras Maurodafni Sitia
Kefalinian Rombola Patras Moschato Zitsa
Limnos Patras Rio Mosvhato  
Limnos Moschato Peza  


do góry Oznaczenie na butelkach

wino RodofiliEtykiety na butelkach mogą dostarczyć nam wielu interesujących informacji. Producenci win są zobowiązani do podawania informacji zgodnie z zasadami określonymi dla win  O.P.A.P. - O.P.E. A oto zasady opisu stosowanych na etykietach. Opis win  O.P.A.P. - O.P.E. zawierać musi:

 

- nazwę regionu z którego wino pochodzi
- O.P.A.P. lub O.P.E.
- nazwę i siedzibę wytwórcy
- nazwę wina
- pojemność butelki

 

 

Inne informacje na etykiecie oznaczją:

Reserve White: 2 lata leżakowania (minimum: 6 mies. w beczce barrel, 6 mies. w butelce)
Reserve Red: 3 lata leżakowania (minimum: 6 mies. w beczce barrel, 6 mies. w butelce)
Grand Reserve White: 3 lata leżakowania (minimum: 12 mies. w beczce barrel, 12 mies. w butelce)
Grand Reserve Red: 4 lata leżakowania (minimum: 24 mies. w beczce barrel, 24 mies. w butelce)

producent może podawać także dodtkowe informacje jak np. typ, kolor wina itp.

Opisy na etykietach win stołowych - Epitrapezios Oenos zawierać muszą:

- nazwę i siedzibę wytwórcy
- nazwę wina
- pojemność butelki

Inne informacje na etykiecie oznaczją:

Cava White: 2 lata leżkowania (minimum: 6 mies. w beczce, 6 mies. w butelce)
Cava Red: 3 lata leżkowania (minimum: 6 mies. w nowej dębowej beczce lub 12 mies. w starej dębowej beczce, 24 mies. w butelce)

Opisy na etykietach win lokalnych - Topikos Oenos zawierać muszą:

- słowo "Topikos"
- nazwę wytwórcy lub firmy winiarskiej
- siedzibę rozlewni
- numer seryjny który zawiera dwie pierwsze litery nazwy regionu w którym wino zostało wytworzone

Inne informacje na etykiecie oznaczją:

Ktima (Estate), Monastiri (Klasztor), Archondiko (Zamek), Villa
Wymagane jest także aby produkcja wina odbywała się wn miejscu gdzie uprawia się winogrona.


do góry